ANBI - Gereformeerde Kerk Bruinisse
ANBI Gereformeerde kerk
A. Algemene gegevens
Naam ANBI: Gereformeerde Kerk van Bruinisse
Telefoonnummer: 0111483388
RSIN/Fiscaal nummer: nog niet bekend
Website adres: http://www.gereformeerdbru.nl
Plaats: Bruinisse
Postadres: Noorddijk 4
Postcode: 4311GV
De Gereformeerde Kerk van Bruinisse is een geloofsgemeenschap die behoort tot de Protestantse Kerk in Nederland. In het statuut (kerkorde) van de Protestantse Kerk staat dit in ordinantie 2 artikel 1 als volgt omschreven "een gemeente is de gemeenschap, die geroepen, tot eenheid, getuigenis en dienst, samenkomt rondom Woord en sacramenten ". (ordinantie 1 artikel 1 lid 1 kerkorde). Deze gemeente is een zelfstandig onderdeel als bedoeld in artikel 2 boek 2 Burgerlijk wetboek en bezit rechtspersoonlijkheid. Dit is ook vastgelegd in ordinantie 11 artikel 5 lid 1 van de kerkorde. De kerkorde van de Protestantse Kerk in Nederland bevat o.m. bepalingen omtrent het bestuur, de financiën, toezicht en (tucht)rechtspraak die gelden voor de kerkleden, de gemeenten en andere onderdelen van deze kerk.Deze kerkorde is te vinden op de website van de landelijke kerk: kerkorde Protestantse Kerk in Nederland. De Protestantse Kerk heeft van de Belastingdienst een groepsbeschikking ANBI gekregen. Dat wil zeggen dat de afzonderlijke gemeenten en andere instellingen die tot dit kerkgenootschap behoren zijn aangewezen als ANBI. Dit is ook van toepassing op de Gereformeerde Kerk te Bruinisse.
B. Samenstelling bestuur.
Het bestuur van de kerkelijke gemeente ligt bij de kerkenraad en wordt gevormd door de ambtsdragers van deze gemeente. In onze gemeente telt de kerkenraad 8 leden, die worden gekozen door en uit de leden van de kerkelijke gemeente. Het College van kerkrentmeesters is verantwoordelijk voor het beheer van de financiële middelen en de gebouwen van de gemeente, met uitzondering van diaconale aangelegenheden. De kerkenraad is eindverantwoordelijk, wat tot uitdrukking komt in de goedkeuring van o.a. de begroting en de jaarrekening. Het college bestaat uit tenminste drie leden. Verder hebben zowel de kerkenraad als het college, door het toezicht op de vermogensrechtelijke aangelegenheden, contact met het regionaal college voor de behandeling van beheerszaken. (Ordinantie 11, art. 3).
C. Doelstelling/visie.
De Protestantse Kerk verwoordt in de eerste hoofdstukken van de Kerkorde wat zij gelooft en belijdt. Dit vormt de basis van haar kerkstructuur, haar organisatie, haar kerkrecht, haar ledenadministratie, haar arbeidsvoorwaarden en haar financiën.
1 - De Protestantse Kerk in Nederland is overeenkomstig haar belijden gestalte van de ene heilige apostolische en katholieke of algemene christelijke Kerk die zich, delend in de aan Israël geschonken verwachting, uitstrekt naar de komst van het Koninkrijk van God.
- Levend uit Gods genade in Jezus Christus vervult de kerk de opdracht van haar Heer om het Woord te horen en te verkondigen.
3 - Betrokken in Gods toewending tot de wereld, belijdt de kerk in gehoorzaamheid aan de Heilige Schrift als enige bron en norm van de kerkelijke verkondiging en dienst, de drie-enige God, Vader, Zoon en Heilige Geest. Als plaatselijke Kerk is onze Doelstelling: “We willen een gemeente zijn van mensen die in het gewone leven laten zien wat Jezus bedoelt en zich laten inspireren door de Geest naar Gods toekomst.”De Gereformeerde kerk van Bruinisse wil een huis zijn waar ieder kan wonen die God aanvaardt als Schepper, Jezus als Zijn Zoon en zich rentmeester weet van deze aarde die ons is gegeven. Visie: We willen een inspirerende en herkenbare gemeente zijn die open staat voor mensen van alle leeftijden en achtergronden en ruimte bieden voor verschil in geloofsbeleving. We staan open voor andere vormen van “vieringen” en veranderingen in structuren. We zien ons zelf als een gemeente welke midden in de samenleving wil staan, we vinden het belangrijk dat er recht gedaan wordt aan het milieu, de sociaal zwakkeren, minderheden binnen de samenleving en een duurzame samenleving.
D. Beleidsplan in verkorte vorm
Het beleidsplan van de Protestantse Kerk kunt u vinden via deze link: beleidsplan Protestantse Kerk in Nederland. Hierna volgt het vindt u het beleidsplan 2021-2026 van onze gemeente
D.1 Visie en Missie
Visie De “Kerk onder d’n Diek” in Bruinisse wil een huis zijn waar ieder kan wonen die God aanvaardt als Schepper, Jezus als zijn Zoon en zich Rentmeester weet van deze aarde die ons is gegeven. We staan open voor andere vormen van “vieringen” en veranderingen in structuren, binnen de organisatie van de PKN.
We zien onszelf als een gemeente die midden in de samenleving wil staat, we vinden het belangrijk dat er recht gedaan wordt aan alle mensen, aan het milieu, aan sociaal zwakkeren, aan minderheden en aan een duurzame samenleving.
Missie We willen een gemeente zijn van mensen die: “in het gewone leven laten zien wat Jezus bedoelt en zich laten inspireren door de Geest op weg naar Gods toekomst”.
D.2 Wie zijn we De Gereformeerde “Kerk onder d’n Diek” van Bruinisse, is te vinden in het gebouw met het torentje aan de Noorddijk. Als gemeente van Christus kent zij de Bijbel als haar inspiratiebron voor het dagelijkse leven en voor het omgaan met elkaar. Zondags worden de vieringen bezocht, al waar zo actueel mogelijk de Bijbel wordt uitgelegd, samen wordt gebeden en gezongen uit het Liedboek van de Kerken. De leden voelen zich bij elkaar betrokken. Gedurende de corona periode hebben we ervaring opgedaan met live stream diensten. Inmiddels is het een onlosmakelijk deel van onze Eredienst, die door de gemeenteleden als zeer waardevol wordt ervaren.
Onder verantwoordelijkheid van een actieve kerkenraad, waarin zowel vrouwen als mannen in een evenwichtige verhouding zitting hebben, wordt uitvoerig aandacht besteed aan het reilen en zeilen binnen de kerkelijke gemeente. Op hoogtijdagen, bij zonnige aangelegenheden, maar ook in schaduwperioden wordt met elkaar meegeleefd. Er wordt naar ouderen omgezien en jongeren, waar mogelijk, betrokken bij de gemeente activiteiten. Voor kinderen is er met regelmaat een kindernevendienst. Er ligt grote nadruk op persoonlijke contacten tijdens bezoekjes en elkaar ontmoeten na de diensten; het gezamenlijk koffiedrinken.
De gemeenteleden worden op de hoogte gehouden via het ‘Kompas’, via de wekelijkse nieuwsbrief en via de website. Gemeenteleden die de dienst niet kunnen bezoeken staan in verbinding via de live-stream en de kerkradio. Periodiek verzorgen we een dienst voor uitzending van Radio Schouwen Duiveland. In een gastvrije sfeer wordt iedere bezoeker van harte begroet. De gemeente staat open voor nieuwkomers en gasten om zich spoedig opgenomen en welkom te laten voelen.
De gevelsteen van dit kerkgebouw heeft een tekst uit het Bijbelboek Spreuken: “Voor de blijmoedige is het altijd feest”. Zo wordt het hier beleefd!
D.3 De belangrijkste doelen
D.4 Taakgroepen en Activiteiten
Binnen onze “Kerk onder d’n Diek” zijn er gemeenteleden actief in de taakgroepen. Naast het uitvoeren van de taken zijn de contactmomenten die daarbij optreden van grote waarde voor het “samen gemeente zijn”. Deze contactmomenten willen we breed stimuleren. Er is een groot aantal gemeenteleden actief in de kerkenraad en de taakgroepen. Het illustreert onze actieve en betrokken kerkgemeenschap, die we met zoveel betrokkenen in stand houden!
Onderstaand is een overzicht opgenomen van de activiteiten die noodzakelijk en wenselijk zijn om onze “Kerk onder d’n Diek” levend te houden
1. Lectoren groep Lectoren verzorgen de lezingen in de dienst en bij bijzondere diensten (stille week, bij een vesper, etc.) het doel daarbij is de betrokkenheid van de gemeente te borgen met een actievere rol van gemeenteleden in de dienst.
2. Leefmee groep Uitbreiden van de actieve leden van de Leefmee groep om de ouderlingen pastoraat te ondersteunen in contacten met en bezoeken van gemeenteleden. De ogen en oren in de gemeente zijn.
3. Liturgie groep Een duidelijke taakinhoud opnieuw vaststellen gericht op het bepalen van opzet en frequentie van themadiensten, jeugddiensten, bijzondere diensten etc.
4. Groothuisbezoek groep Als pastoraal instrument wordt jaarlijks 1 of 2 Groothuisbezoek avonden toegevoegd en georganiseerd in samenwerking met de ouderlingen pastoraat. In overleg is persoonlijk huisbezoek natuurlijk altijd mogelijk. De thema’s en onderwerpen zijn gericht op geloofsbeleving en toerusting binnen onze “Kerk onder d’n Diek”. Voor de gemeenteleden met jonge kinderen, wordt bij voldoende belangstelling een thema Groothuisbezoek georganiseerd gericht op geloofsopvoeding en toerusting. De activiteiten starten met het peilen van de behoefte aan groothuisbezoek en het organiseren van een pilot.
5. Winterwerk Projectgroep Het, in samenwerking met de ambtsdrager, de onderwerpen voor het winterwerk vaststellen en de avonden(3 a 4 per jaar) mede organiseren. Het doel daarbij is het intensiveren van de contactmomenten met gemeenteleden op basis van een actueel onderwerp. Het onderzoeken en uitwerken van onderwerpen voor een winteravond op basis van actualiteit en interesses: Herberg in de kerstperiode, Heelheid van de Schepping: De groene kerk, Jeugdwerk in Bruinisse, etc.
6. Inrichting projectgroep Het komen tot voorstellen voor inrichting en installatie voor de communicatie en het onderzoek naar de mogelijke toepassingen van nieuwe media bij de diensten en activiteiten. Daarnaast flexibel met de indeling om te kunnen gaan bij het rolstoelvriendelijk maken van de kerkzaal.
E. Beloningsbeleid.
De beloning van de predikant van onze gemeente is geregeld in de 'Generale regeling rechtspositie predikanten'. De beloning van de overige medewerkers in loondienst, zoals kerkelijk werkers, kosters/beheerders, is geregeld in de 'Arbeidsvoorwaardenregeling Protestantse kerk in Nederland'. De hierop betrekking hebbende regelingen vindt u via deze link: Generale Regelingen Protestantse Kerk in Nederland Leden van kerkenraden, colleges en commissies ontvangen geen vergoeding voor hun werkzaamheden. Alleen werkelijk gemaakte onkosten kunnen worden vergoed.
F. Verslag Activiteiten.
De kerkenraad heeft de algemene eindverantwoordelijkheid voor het in stand houden van een levende gemeente. Dat doet zij door zoveel mogelijk gemeenteleden in te schakelen bij het plaatselijk werk. Enkele taken zijn conform de kerkorde gedelegeerd naar afzonderlijke colleges, waaronder het College van Kerkrentmeesters en het College van Diakenen. Zij waken over de financiële slagkracht van de gemeente en leggen via een jaarverslag rekening en verantwoording af aan de kerkenraad. De activeiten van onze gemeente kunt u vinden op deze website.
G. Voorgenomen bestedingen.
De verwachte bestedingen (begroting) sluiten als regel nauw aan bij de rekeningen over de voorgaande jaren. Het plaatselijk kerkenwerk (of kerk-zijn) vertoont een grote mate van continuïteit: de predikanten of andere werkers verrichten hun werkzaamheden, kerkdiensten worden gehouden en ook andere kerkelijke activiteiten vinden plaats. In de kolom begroting in het overzicht onder H. is dit cijfermatig in beeld gebracht.
H. Verkorte staat van baten en lasten met toelichting.
Onderstaande staat van baten en lasten geeft via de kolom begroting inzicht in de begrote ontvangsten en de voorgenomen bestedingen in het verslagjaar. De kolom rekening geeft inzicht in de daadwerkelijk gerealiseerde ontvangsten en bestedingen. De voorgenomen bestedingen voor het komende jaar zullen niet sterk afwijken van de voorgenomen bestedingen van het verslagjaar. Toelichting Kerkgenootschappen en hun onderdelen zorgen in Nederland zelf voor de benodigde inkomsten voor hun activiteiten. Aan de kerkleden wordt elk jaar via de Actie Kerkbalans gevraagd om hun bijdrage voor het werk van de kerkelijke gemeente waartoe zij behoren. Soms bezit de kerkelijke gemeente ook nog enig vermogen in de vorm van woningen, landerijen of geldmiddelen. Soms is dit aan de gemeente nagelaten met een specifieke bestemming. De opbrengsten van dit vermogen worden aangewend voor het werk van de gemeente. Kerken ontvangen geen overheidssubsidie in Nederland, behoudens voor de instandhouding van monumentale (kerk)gebouwen of een specifiek project.
Een groot deel van de ontvangen inkomsten wordt besteed aan pastoraat, in de vorm van salarissen voor de predikant en eventuele kerkelijk werkers en aan de organisatie van kerkelijke activiteiten. Daarnaast worden de ontvangen inkomsten ook besteed aan het in stand houden van de kerkelijke bezittingen, benodigd voor het houden van de kerkdiensten (zoals onderhoud, energie, belastingen en verzekeringen) en aan de kosten van de eigen organisatie (salaris koster, eventueel overig personeel, vrijwilligers) en bijdragen voor het in stand houden van het landelijk werk. Onder lasten van beheer zijn opgenomen de kosten voor administratie en beheer van de kerkelijke bezittingen.
ANBI Gereformeerde kerk
A. Algemene gegevens
Naam ANBI: Gereformeerde Kerk van Bruinisse
Telefoonnummer: 0111483388
RSIN/Fiscaal nummer: nog niet bekend
Website adres: http://www.gereformeerdbru.nl
Plaats: Bruinisse
Postadres: Noorddijk 4
Postcode: 4311GV
De Gereformeerde Kerk van Bruinisse is een geloofsgemeenschap die behoort tot de Protestantse Kerk in Nederland. In het statuut (kerkorde) van de Protestantse Kerk staat dit in ordinantie 2 artikel 1 als volgt omschreven "een gemeente is de gemeenschap, die geroepen, tot eenheid, getuigenis en dienst, samenkomt rondom Woord en sacramenten ". (ordinantie 1 artikel 1 lid 1 kerkorde). Deze gemeente is een zelfstandig onderdeel als bedoeld in artikel 2 boek 2 Burgerlijk wetboek en bezit rechtspersoonlijkheid. Dit is ook vastgelegd in ordinantie 11 artikel 5 lid 1 van de kerkorde. De kerkorde van de Protestantse Kerk in Nederland bevat o.m. bepalingen omtrent het bestuur, de financiën, toezicht en (tucht)rechtspraak die gelden voor de kerkleden, de gemeenten en andere onderdelen van deze kerk.Deze kerkorde is te vinden op de website van de landelijke kerk: kerkorde Protestantse Kerk in Nederland. De Protestantse Kerk heeft van de Belastingdienst een groepsbeschikking ANBI gekregen. Dat wil zeggen dat de afzonderlijke gemeenten en andere instellingen die tot dit kerkgenootschap behoren zijn aangewezen als ANBI. Dit is ook van toepassing op de Gereformeerde Kerk te Bruinisse.
B. Samenstelling bestuur.
Het bestuur van de kerkelijke gemeente ligt bij de kerkenraad en wordt gevormd door de ambtsdragers van deze gemeente. In onze gemeente telt de kerkenraad 8 leden, die worden gekozen door en uit de leden van de kerkelijke gemeente. Het College van kerkrentmeesters is verantwoordelijk voor het beheer van de financiële middelen en de gebouwen van de gemeente, met uitzondering van diaconale aangelegenheden. De kerkenraad is eindverantwoordelijk, wat tot uitdrukking komt in de goedkeuring van o.a. de begroting en de jaarrekening. Het college bestaat uit tenminste drie leden. Verder hebben zowel de kerkenraad als het college, door het toezicht op de vermogensrechtelijke aangelegenheden, contact met het regionaal college voor de behandeling van beheerszaken. (Ordinantie 11, art. 3).
C. Doelstelling/visie.
De Protestantse Kerk verwoordt in de eerste hoofdstukken van de Kerkorde wat zij gelooft en belijdt. Dit vormt de basis van haar kerkstructuur, haar organisatie, haar kerkrecht, haar ledenadministratie, haar arbeidsvoorwaarden en haar financiën.
1 - De Protestantse Kerk in Nederland is overeenkomstig haar belijden gestalte van de ene heilige apostolische en katholieke of algemene christelijke Kerk die zich, delend in de aan Israël geschonken verwachting, uitstrekt naar de komst van het Koninkrijk van God.
- Levend uit Gods genade in Jezus Christus vervult de kerk de opdracht van haar Heer om het Woord te horen en te verkondigen.
3 - Betrokken in Gods toewending tot de wereld, belijdt de kerk in gehoorzaamheid aan de Heilige Schrift als enige bron en norm van de kerkelijke verkondiging en dienst, de drie-enige God, Vader, Zoon en Heilige Geest. Als plaatselijke Kerk is onze Doelstelling: “We willen een gemeente zijn van mensen die in het gewone leven laten zien wat Jezus bedoelt en zich laten inspireren door de Geest naar Gods toekomst.”De Gereformeerde kerk van Bruinisse wil een huis zijn waar ieder kan wonen die God aanvaardt als Schepper, Jezus als Zijn Zoon en zich rentmeester weet van deze aarde die ons is gegeven. Visie: We willen een inspirerende en herkenbare gemeente zijn die open staat voor mensen van alle leeftijden en achtergronden en ruimte bieden voor verschil in geloofsbeleving. We staan open voor andere vormen van “vieringen” en veranderingen in structuren. We zien ons zelf als een gemeente welke midden in de samenleving wil staan, we vinden het belangrijk dat er recht gedaan wordt aan het milieu, de sociaal zwakkeren, minderheden binnen de samenleving en een duurzame samenleving.
D. Beleidsplan in verkorte vorm
Het beleidsplan van de Protestantse Kerk kunt u vinden via deze link: beleidsplan Protestantse Kerk in Nederland. Hierna volgt het vindt u het beleidsplan 2021-2026 van onze gemeente
D.1 Visie en Missie
Visie De “Kerk onder d’n Diek” in Bruinisse wil een huis zijn waar ieder kan wonen die God aanvaardt als Schepper, Jezus als zijn Zoon en zich Rentmeester weet van deze aarde die ons is gegeven. We staan open voor andere vormen van “vieringen” en veranderingen in structuren, binnen de organisatie van de PKN.
We zien onszelf als een gemeente die midden in de samenleving wil staat, we vinden het belangrijk dat er recht gedaan wordt aan alle mensen, aan het milieu, aan sociaal zwakkeren, aan minderheden en aan een duurzame samenleving.
Missie We willen een gemeente zijn van mensen die: “in het gewone leven laten zien wat Jezus bedoelt en zich laten inspireren door de Geest op weg naar Gods toekomst”.
D.2 Wie zijn we De Gereformeerde “Kerk onder d’n Diek” van Bruinisse, is te vinden in het gebouw met het torentje aan de Noorddijk. Als gemeente van Christus kent zij de Bijbel als haar inspiratiebron voor het dagelijkse leven en voor het omgaan met elkaar. Zondags worden de vieringen bezocht, al waar zo actueel mogelijk de Bijbel wordt uitgelegd, samen wordt gebeden en gezongen uit het Liedboek van de Kerken. De leden voelen zich bij elkaar betrokken. Gedurende de corona periode hebben we ervaring opgedaan met live stream diensten. Inmiddels is het een onlosmakelijk deel van onze Eredienst, die door de gemeenteleden als zeer waardevol wordt ervaren.
Onder verantwoordelijkheid van een actieve kerkenraad, waarin zowel vrouwen als mannen in een evenwichtige verhouding zitting hebben, wordt uitvoerig aandacht besteed aan het reilen en zeilen binnen de kerkelijke gemeente. Op hoogtijdagen, bij zonnige aangelegenheden, maar ook in schaduwperioden wordt met elkaar meegeleefd. Er wordt naar ouderen omgezien en jongeren, waar mogelijk, betrokken bij de gemeente activiteiten. Voor kinderen is er met regelmaat een kindernevendienst. Er ligt grote nadruk op persoonlijke contacten tijdens bezoekjes en elkaar ontmoeten na de diensten; het gezamenlijk koffiedrinken.
De gemeenteleden worden op de hoogte gehouden via het ‘Kompas’, via de wekelijkse nieuwsbrief en via de website. Gemeenteleden die de dienst niet kunnen bezoeken staan in verbinding via de live-stream en de kerkradio. Periodiek verzorgen we een dienst voor uitzending van Radio Schouwen Duiveland. In een gastvrije sfeer wordt iedere bezoeker van harte begroet. De gemeente staat open voor nieuwkomers en gasten om zich spoedig opgenomen en welkom te laten voelen.
De gevelsteen van dit kerkgebouw heeft een tekst uit het Bijbelboek Spreuken: “Voor de blijmoedige is het altijd feest”. Zo wordt het hier beleefd!
D.3 De belangrijkste doelen
- Een actieve, gastvrije geloofsgemeenschap met betrokken gemeenteleden.
- Erediensten en gemeente activiteiten worden uitgevoerd en gedragen door actieve gemeenteleden, waar alle gemeenteleden (en mensen daarbuiten) bij aan willen haken.
- Omzien naar elkaar, sterk meelevend met ieders reis door de wereld.
- Het actief stimuleren van de contactmomenten tussen gemeenteleden om het “Omzien naar elkaar” zo intensief mogelijk te kunnen uitvoeren.
- Het blijvend afstemmen van geloofsbeleving binnen de gemeente op basis van actuele ontwikkelingen en persoonlijke ervaringen van het geloofsleven van de gemeenteleden. Midden in de actualiteit staan, zoekend naar houding, plaats en weg in onze wereld.
- Samen beleven, dat betekent ook de mogelijkheid om actief deel te nemen (Wat kan ik brengen in de dienst en in het gemeenteleven en wat kan ik komen halen?).
- Bestendigen en betrekken van de gemeenteleden bij de kerkelijke organisatie om op natuurlijke wijze het voortbestaan van de “Kerk onder d’n Diek” kunnen waarborgen.
- Het openstellen van het kerkgebouw voor groepen en activiteiten die passen binnen onze visie en missie.
- Samenwerken met andere kerken op Schouwen Duiveland daar waar het wenselijk is, met behoud van onze identiteit en zelfstandigheid.
D.4 Taakgroepen en Activiteiten
Binnen onze “Kerk onder d’n Diek” zijn er gemeenteleden actief in de taakgroepen. Naast het uitvoeren van de taken zijn de contactmomenten die daarbij optreden van grote waarde voor het “samen gemeente zijn”. Deze contactmomenten willen we breed stimuleren. Er is een groot aantal gemeenteleden actief in de kerkenraad en de taakgroepen. Het illustreert onze actieve en betrokken kerkgemeenschap, die we met zoveel betrokkenen in stand houden!
Onderstaand is een overzicht opgenomen van de activiteiten die noodzakelijk en wenselijk zijn om onze “Kerk onder d’n Diek” levend te houden
1. Lectoren groep Lectoren verzorgen de lezingen in de dienst en bij bijzondere diensten (stille week, bij een vesper, etc.) het doel daarbij is de betrokkenheid van de gemeente te borgen met een actievere rol van gemeenteleden in de dienst.
2. Leefmee groep Uitbreiden van de actieve leden van de Leefmee groep om de ouderlingen pastoraat te ondersteunen in contacten met en bezoeken van gemeenteleden. De ogen en oren in de gemeente zijn.
3. Liturgie groep Een duidelijke taakinhoud opnieuw vaststellen gericht op het bepalen van opzet en frequentie van themadiensten, jeugddiensten, bijzondere diensten etc.
4. Groothuisbezoek groep Als pastoraal instrument wordt jaarlijks 1 of 2 Groothuisbezoek avonden toegevoegd en georganiseerd in samenwerking met de ouderlingen pastoraat. In overleg is persoonlijk huisbezoek natuurlijk altijd mogelijk. De thema’s en onderwerpen zijn gericht op geloofsbeleving en toerusting binnen onze “Kerk onder d’n Diek”. Voor de gemeenteleden met jonge kinderen, wordt bij voldoende belangstelling een thema Groothuisbezoek georganiseerd gericht op geloofsopvoeding en toerusting. De activiteiten starten met het peilen van de behoefte aan groothuisbezoek en het organiseren van een pilot.
5. Winterwerk Projectgroep Het, in samenwerking met de ambtsdrager, de onderwerpen voor het winterwerk vaststellen en de avonden(3 a 4 per jaar) mede organiseren. Het doel daarbij is het intensiveren van de contactmomenten met gemeenteleden op basis van een actueel onderwerp. Het onderzoeken en uitwerken van onderwerpen voor een winteravond op basis van actualiteit en interesses: Herberg in de kerstperiode, Heelheid van de Schepping: De groene kerk, Jeugdwerk in Bruinisse, etc.
6. Inrichting projectgroep Het komen tot voorstellen voor inrichting en installatie voor de communicatie en het onderzoek naar de mogelijke toepassingen van nieuwe media bij de diensten en activiteiten. Daarnaast flexibel met de indeling om te kunnen gaan bij het rolstoelvriendelijk maken van de kerkzaal.
E. Beloningsbeleid.
De beloning van de predikant van onze gemeente is geregeld in de 'Generale regeling rechtspositie predikanten'. De beloning van de overige medewerkers in loondienst, zoals kerkelijk werkers, kosters/beheerders, is geregeld in de 'Arbeidsvoorwaardenregeling Protestantse kerk in Nederland'. De hierop betrekking hebbende regelingen vindt u via deze link: Generale Regelingen Protestantse Kerk in Nederland Leden van kerkenraden, colleges en commissies ontvangen geen vergoeding voor hun werkzaamheden. Alleen werkelijk gemaakte onkosten kunnen worden vergoed.
F. Verslag Activiteiten.
De kerkenraad heeft de algemene eindverantwoordelijkheid voor het in stand houden van een levende gemeente. Dat doet zij door zoveel mogelijk gemeenteleden in te schakelen bij het plaatselijk werk. Enkele taken zijn conform de kerkorde gedelegeerd naar afzonderlijke colleges, waaronder het College van Kerkrentmeesters en het College van Diakenen. Zij waken over de financiële slagkracht van de gemeente en leggen via een jaarverslag rekening en verantwoording af aan de kerkenraad. De activeiten van onze gemeente kunt u vinden op deze website.
G. Voorgenomen bestedingen.
De verwachte bestedingen (begroting) sluiten als regel nauw aan bij de rekeningen over de voorgaande jaren. Het plaatselijk kerkenwerk (of kerk-zijn) vertoont een grote mate van continuïteit: de predikanten of andere werkers verrichten hun werkzaamheden, kerkdiensten worden gehouden en ook andere kerkelijke activiteiten vinden plaats. In de kolom begroting in het overzicht onder H. is dit cijfermatig in beeld gebracht.
H. Verkorte staat van baten en lasten met toelichting.
Onderstaande staat van baten en lasten geeft via de kolom begroting inzicht in de begrote ontvangsten en de voorgenomen bestedingen in het verslagjaar. De kolom rekening geeft inzicht in de daadwerkelijk gerealiseerde ontvangsten en bestedingen. De voorgenomen bestedingen voor het komende jaar zullen niet sterk afwijken van de voorgenomen bestedingen van het verslagjaar. Toelichting Kerkgenootschappen en hun onderdelen zorgen in Nederland zelf voor de benodigde inkomsten voor hun activiteiten. Aan de kerkleden wordt elk jaar via de Actie Kerkbalans gevraagd om hun bijdrage voor het werk van de kerkelijke gemeente waartoe zij behoren. Soms bezit de kerkelijke gemeente ook nog enig vermogen in de vorm van woningen, landerijen of geldmiddelen. Soms is dit aan de gemeente nagelaten met een specifieke bestemming. De opbrengsten van dit vermogen worden aangewend voor het werk van de gemeente. Kerken ontvangen geen overheidssubsidie in Nederland, behoudens voor de instandhouding van monumentale (kerk)gebouwen of een specifiek project.
Een groot deel van de ontvangen inkomsten wordt besteed aan pastoraat, in de vorm van salarissen voor de predikant en eventuele kerkelijk werkers en aan de organisatie van kerkelijke activiteiten. Daarnaast worden de ontvangen inkomsten ook besteed aan het in stand houden van de kerkelijke bezittingen, benodigd voor het houden van de kerkdiensten (zoals onderhoud, energie, belastingen en verzekeringen) en aan de kosten van de eigen organisatie (salaris koster, eventueel overig personeel, vrijwilligers) en bijdragen voor het in stand houden van het landelijk werk. Onder lasten van beheer zijn opgenomen de kosten voor administratie en beheer van de kerkelijke bezittingen.
A. Algemene gegevens.
Naam ANBI: Diaconie Gereformeerde Kerk van Bruinisse
Telefoonnummer: 0111483388
RSIN/Fiscaal nummer: nog niet bekend
Website adres: http://www.gereformeerdbru.nl
Plaats: Bruinisse
Postadres: Noorddijk 4
Postcode: 4311GV
Plaats: Bruinisse
De Gereformeerde Kerk te Bruinisse is een geloofsgemeenschap die behoort tot de Protestantse Kerk in Nederland. In het statuut (kerkorde) van de Protestantse Kerk staat dit in ordinantie 2 artikel 1 als volgt omschreven “een gemeente is de gemeenschap, die geroepen, tot eenheid, getuigenis en dienst, samenkomt rondom Woord en sacramenten “.
De gemeente vervult haar diaconale roeping in de kerk en in de wereld door in de dienst van barmhartigheid en gerechtigheid te delen wat haar aan gaven geschonken is, te helpen waar geen helper is en te getuigen van de gerechtigheid van God waar onrecht geschiedt. (Kerkorde artikel X lid 3).
De Diaconie van deze gemeente is een zelfstandig onderdeel als bedoeld in artikel 2 boek 2 Burgerlijk wetboek en bezit rechtspersoonlijkheid. Dit is ook vastgelegd in ordinantie 11 artikel 5 lid 2 van de kerkorde.
De kerkorde van de Protestantse Kerk in Nederland bevat o.m. bepalingen omtrent het bestuur, de financiën, toezicht en (tucht)rechtspraak die gelden voor de kerkleden, de gemeenten en andere onderdelen van deze kerk.
Deze kerkorde is te vinden op de website van de landelijke kerk: kerkorde Protestantse Kerk in Nederland.
De Protestantse Kerk heeft van de Belastingdienst een groepsbeschikking ANBI gekregen. Dat wil zeggen dat de afzonderlijke gemeenten, diaconieën en andere instellingen die tot dit kerkgenootschap behoren zijn aangewezen als ANBI. Dit is ook van toepassing op de diaconie van de Protestantse Gemeente te Bruinisse.
B. Samenstelling bestuur.
Het College van diakenen telt 3 leden en is verantwoordelijk voor het beheer van de financiële middelen en eigendommen van de diaconie. De kerkenraad is eindverantwoordelijk, wat tot uitdrukking komt in de goedkeuring van o.a. de begroting en de jaarrekening. Het college bestaat uit tenminste drie leden. Verder hebben zowel de kerkenraad als het college, door het toezicht op de vermogensrechtelijke aangelegenheden, contact met het regionaal college voor de behandeling van beheerszaken. (Ordinantie 11, art 8).
C. Doelstelling/visie.
De Protestantse Kerk verwoordt in de eerste hoofdstukken van de Kerkorde wat zij gelooft en belijdt. Dit vormt de basis van haar kerkstructuur, haar organisatie, haar kerkrecht, haar ledenadministratie, haar arbeidsvoorwaarden en haar financiën.
1 - De Protestantse Kerk in Nederland is overeenkomstig haar belijden gestalte van de ene heilige apostolische en katholieke of algemene christelijke Kerk die zich, delend in de aan Israël geschonken verwachting, uitstrekt naar de komst van het Koninkrijk van God.
2 - Levend uit Gods genade in Jezus Christus vervult de kerk de opdracht van haar Heer om het Woord te horen en te verkondigen.
3 - Betrokken in Gods toewending tot de wereld, belijdt de kerk in gehoorzaamheid aan de Heilige Schrift als enige bron en norm van de kerkelijke verkondiging en dienst, de drie-enige God, Vader, Zoon en Heilige Geest.
D. Beleidsplan.
Het beleidsplan van de Protestantse Kerk: beleidsplan Protestantse Kerk in Nederland. Op de website www.gereformeerdbru.nl vindt u het beleidsplan 2021-2026 van de diaconie van onze gemeente.
E. Beloningsbeleid.
De beloning van diakonale medewerkers – indien aanwezig - is geregeld in de ‘Arbeidsvoorwaardenregeling Protestantse kerk in Nederland’. De hierop betrekking hebbende regelingen vindt u via deze link: Generale regelingen Protestantse Kerk in Nederland.
Leden van kerkenraden, colleges en commissies ontvangen geen vergoeding voor hun werkzaamheden. Alleen werkelijk gemaakte onkosten kunnen worden vergoed.
F. Verslag Activiteiten.
De kerkenraad heeft de algemene eindverantwoordelijkheid voor het in stand houden van een levende gemeente. Dat doen zij door zoveel mogelijk gemeenteleden in te schakelen bij het plaatselijk werk. Enkele taken zijn conform de kerkorde gedelegeerd naar afzonderlijke colleges, waaronder het College van Kerkrentmeesters en het College van Diakenen. Zij waken over de financiële slagkracht van de gemeente en leggen via een jaarverslag rekening en verantwoording af aan de kerkenraad. Een uittreksel van de belangrijkste gegevens treft u hieronder aan.
G. Voorgenomen bestedingen.
De verwachte bestedingen (begroting) sluiten als regel nauw aan bij de rekeningen over de voorgaande jaren. Het plaatselijk diaconaal werk vertoont een grote mate van continuïteit:
In de kolom begroting in het overzicht onder H is dit cijfermatig in beeld gebracht.
H. Verkorte staat van baten en lasten met toelichting.
Onderstaande staat van baten en lasten geeft via de kolom begroting inzicht in de begrote ontvangsten en de voorgenomen bestedingen van de diaconie in het verslagjaar. De kolom rekening geeft inzicht in de daadwerkelijk gerealiseerde ontvangsten en besteding De voorgenomen bestedingen voor het komende jaar zullen niet sterk afwijken van de voorgenomen bestedingen van het verslagjaar.
De diaconie heef zich in het verslagjaar op de gebruikelijke wijze van haar taak gekweten. De door haar ingezamelde gaven zijn aan het eind van het verslagjaar over een aantal goede doelen verdeeld. Voor de verantwoording hiervan verwijzen wij naar het financieel verslag. Verder heeft de diaconie aan de in Bruinisse woonachtige klanten van de voedselbank een kerstpakket bezorgd.
Beleidsmatig werd er medewerking verleend aan het winterwerk van de eigen gemeente en assistentie verleend aan de Avondmaalsdiensten in “In het Opper”.
Naam ANBI: Diaconie Gereformeerde Kerk van Bruinisse
Telefoonnummer: 0111483388
RSIN/Fiscaal nummer: nog niet bekend
Website adres: http://www.gereformeerdbru.nl
Plaats: Bruinisse
Postadres: Noorddijk 4
Postcode: 4311GV
Plaats: Bruinisse
De Gereformeerde Kerk te Bruinisse is een geloofsgemeenschap die behoort tot de Protestantse Kerk in Nederland. In het statuut (kerkorde) van de Protestantse Kerk staat dit in ordinantie 2 artikel 1 als volgt omschreven “een gemeente is de gemeenschap, die geroepen, tot eenheid, getuigenis en dienst, samenkomt rondom Woord en sacramenten “.
De gemeente vervult haar diaconale roeping in de kerk en in de wereld door in de dienst van barmhartigheid en gerechtigheid te delen wat haar aan gaven geschonken is, te helpen waar geen helper is en te getuigen van de gerechtigheid van God waar onrecht geschiedt. (Kerkorde artikel X lid 3).
De Diaconie van deze gemeente is een zelfstandig onderdeel als bedoeld in artikel 2 boek 2 Burgerlijk wetboek en bezit rechtspersoonlijkheid. Dit is ook vastgelegd in ordinantie 11 artikel 5 lid 2 van de kerkorde.
De kerkorde van de Protestantse Kerk in Nederland bevat o.m. bepalingen omtrent het bestuur, de financiën, toezicht en (tucht)rechtspraak die gelden voor de kerkleden, de gemeenten en andere onderdelen van deze kerk.
Deze kerkorde is te vinden op de website van de landelijke kerk: kerkorde Protestantse Kerk in Nederland.
De Protestantse Kerk heeft van de Belastingdienst een groepsbeschikking ANBI gekregen. Dat wil zeggen dat de afzonderlijke gemeenten, diaconieën en andere instellingen die tot dit kerkgenootschap behoren zijn aangewezen als ANBI. Dit is ook van toepassing op de diaconie van de Protestantse Gemeente te Bruinisse.
B. Samenstelling bestuur.
Het College van diakenen telt 3 leden en is verantwoordelijk voor het beheer van de financiële middelen en eigendommen van de diaconie. De kerkenraad is eindverantwoordelijk, wat tot uitdrukking komt in de goedkeuring van o.a. de begroting en de jaarrekening. Het college bestaat uit tenminste drie leden. Verder hebben zowel de kerkenraad als het college, door het toezicht op de vermogensrechtelijke aangelegenheden, contact met het regionaal college voor de behandeling van beheerszaken. (Ordinantie 11, art 8).
C. Doelstelling/visie.
De Protestantse Kerk verwoordt in de eerste hoofdstukken van de Kerkorde wat zij gelooft en belijdt. Dit vormt de basis van haar kerkstructuur, haar organisatie, haar kerkrecht, haar ledenadministratie, haar arbeidsvoorwaarden en haar financiën.
1 - De Protestantse Kerk in Nederland is overeenkomstig haar belijden gestalte van de ene heilige apostolische en katholieke of algemene christelijke Kerk die zich, delend in de aan Israël geschonken verwachting, uitstrekt naar de komst van het Koninkrijk van God.
2 - Levend uit Gods genade in Jezus Christus vervult de kerk de opdracht van haar Heer om het Woord te horen en te verkondigen.
3 - Betrokken in Gods toewending tot de wereld, belijdt de kerk in gehoorzaamheid aan de Heilige Schrift als enige bron en norm van de kerkelijke verkondiging en dienst, de drie-enige God, Vader, Zoon en Heilige Geest.
D. Beleidsplan.
Het beleidsplan van de Protestantse Kerk: beleidsplan Protestantse Kerk in Nederland. Op de website www.gereformeerdbru.nl vindt u het beleidsplan 2021-2026 van de diaconie van onze gemeente.
E. Beloningsbeleid.
De beloning van diakonale medewerkers – indien aanwezig - is geregeld in de ‘Arbeidsvoorwaardenregeling Protestantse kerk in Nederland’. De hierop betrekking hebbende regelingen vindt u via deze link: Generale regelingen Protestantse Kerk in Nederland.
Leden van kerkenraden, colleges en commissies ontvangen geen vergoeding voor hun werkzaamheden. Alleen werkelijk gemaakte onkosten kunnen worden vergoed.
F. Verslag Activiteiten.
De kerkenraad heeft de algemene eindverantwoordelijkheid voor het in stand houden van een levende gemeente. Dat doen zij door zoveel mogelijk gemeenteleden in te schakelen bij het plaatselijk werk. Enkele taken zijn conform de kerkorde gedelegeerd naar afzonderlijke colleges, waaronder het College van Kerkrentmeesters en het College van Diakenen. Zij waken over de financiële slagkracht van de gemeente en leggen via een jaarverslag rekening en verantwoording af aan de kerkenraad. Een uittreksel van de belangrijkste gegevens treft u hieronder aan.
G. Voorgenomen bestedingen.
De verwachte bestedingen (begroting) sluiten als regel nauw aan bij de rekeningen over de voorgaande jaren. Het plaatselijk diaconaal werk vertoont een grote mate van continuïteit:
In de kolom begroting in het overzicht onder H is dit cijfermatig in beeld gebracht.
H. Verkorte staat van baten en lasten met toelichting.
Onderstaande staat van baten en lasten geeft via de kolom begroting inzicht in de begrote ontvangsten en de voorgenomen bestedingen van de diaconie in het verslagjaar. De kolom rekening geeft inzicht in de daadwerkelijk gerealiseerde ontvangsten en besteding De voorgenomen bestedingen voor het komende jaar zullen niet sterk afwijken van de voorgenomen bestedingen van het verslagjaar.
De diaconie heef zich in het verslagjaar op de gebruikelijke wijze van haar taak gekweten. De door haar ingezamelde gaven zijn aan het eind van het verslagjaar over een aantal goede doelen verdeeld. Voor de verantwoording hiervan verwijzen wij naar het financieel verslag. Verder heeft de diaconie aan de in Bruinisse woonachtige klanten van de voedselbank een kerstpakket bezorgd.
Beleidsmatig werd er medewerking verleend aan het winterwerk van de eigen gemeente en assistentie verleend aan de Avondmaalsdiensten in “In het Opper”.